Tenniselleboog
Een tenniselleboog (medisch: epicondylitis lateralis) is een pijnlijk gebied aan de buitenzijde van de elleboog. Hier hechten pezen aan van spieren die de pols achterover bewegen. De klachten duren gemiddeld 9 maanden en verdwijnen spontaan. Ondanks claims van diverse therapeuten is er geen bewijs dat een therapie de verbetering versnelt. Wat kunt u zelf doen?
Oorzaak tenniselleboog
Het ontstaansmechanisme van de tenniselleboog is vermoedelijk overbelasting: dat kan een éénmalige forse overbelasting zijn geweest (bijvoorbeeld bij een verhuizing), of een voortdurende geringe belasting in de vorm van spierspanning (bijvoorbeeld bij langdurig computermuis gebruik), of gebrek aan herstelmogelijkheden waardoor de klacht niet verdwijnt. De neiging bestaat dan om de elleboog te ontzien. Hierdoor zal echter de peesaanhechting aan de elleboog verzwakken, waardoor bij een volgend gebruik sneller klachten zullen ontstaan. Het advies is dus: normaal blijven gebruiken. Eventueel kan voor een beperkte periode een pijnstiller gebruikt worden.
Wat kan de praktijk voor Musculoskeletale Geneeskunde doen
In de praktijk voor Musculoskeletale Geneeskunde worden regelmatig mensen met een tenniselleboog gezien. Daar worden factoren opgespoord en behandeld die het herstel kunnen vertragen. Voorbeeld 1: een programmeur die gewend is om uitgezakt op een stoel te zitten wordt geoefend om de houding te veranderen. Voorbeeld 2: iemand die tijdens een val op de hand/pols een bewegingsbeperking in de pols heeft opgelopen wordt behandeld om dit op te lossen. Voorbeeld 3: bij een tennisser die vooral last heeft bij de backhand, wordt gekeken of in de bewegingsketen van de hand (elleboog, schouder, schoudergordel, wervelkolom) beperkingen aanwezig zijn welke behandeld kunnen worden, en er wordt geadviseerd tijdelijk de backhand te beperken.
Bronnen
Assendelft WJJ, et al. NHG-Standaard epicondylitis, eerste herziening. Huisarts Wet 2009;52(3):140-6.
Assendelft WJJ, et al. Tennis elbow. BMJ 2003;327:329-30.
Mellor S. Treatment of tennis elbow. BMJ 2003;327:330.